Odotusten ristiaallokko

Photo © Rachel Claire on Pexels

Lähipiiri on herännyt siihen, että juhlat ovat oikeasti tapahtumassa, mikä on sytyttänyt toiveiden ja ideoiden ehtymättömän virran. Jokainen haluaa olla mukana luomassa juhlasta ikimuistoista, ja se jo itsessään kertoo kuinka tärkeästä juhlasta on kyse. Kun sanotaan hääjuhlat, jokaisella vieraalla on omanlaisensa mielikuva juhlasta, sen rituaaleista ja kulusta.

En ole kovin kokenut häähömpöttäjä. Olen osallistunut kuuteen hääjuhlaan, sukulaisten ja ystävien, todistanut niin perinteisiä kuin modernejakin versioita häistä. Koska meillä ei ole kovin juurtuneita ajatuksia siitä, mitä juhliin kuuluu tai mitä niissä pitäisi tai ei pitäisi olla, olemme alusta asti pitäneet sitä itsestään selvänä, että teemme juhlasta juuri sellaisen kuin haluamme. Näin varmasti ajattelee jokainen hääpari suunnittelun alussa. Olisihan se järjetöntä maksaa ja emännöidä juhlia, joihin emme itse olisi tyytyväisiä!

Oma tahto saattaa kuitenkin törmätä muiden odotuksiin tai toiveisiin. Teemme helposti oletuksia tulevista häistä sen perusteella, millaisia juhlia olemme aikaisemmin kokeneet. Äkkiä morsiuspari löytääkin itsensä omien ajatusten ja häävieraiden odotusten ristiaallokosta, eikä luoviminen välttämättä ole niin helppoa ja vaivatonta, kuin mitä aluksi ajatteli.

Olen varma, että lähes poikkeuksetta morsiusparin ajatukset häistä joutuvat törmäyskurssille yhden tai useamman häävieraan kanssa. Joillekin vieraille voi tulla yllätyksenä, jopa järkytyksenä se, että juhla ei menekään niin kuin he olivat ajatelleet. Vedotaan innostukseen, oikeuksiin, perinteisiin, häätapoihin tai niiden kunnioittamiseen.

Meidän häissä on kohdistunut eniten odotuksia kutsuttaviin vieraisiin, perinteisiin, ohjelmaan, vihkimiseen ja hääpäivän runkoon. Olemme jättäneet vieraslistan ulkopuolelle ystäviä, häävieraiden kumppaneita, sukulaisia ja työkavereita. Olemme hillinneet innokkaita häävieraita kirjoittamasta maljapuheita, koska haluamme pitää puheet minimissä. Joidenkin syvään juurtuneiden hääperinteiden poisjättäminen on ollut etenkin vanhemman sukupolven häävieraille kova pala. Kirjoitan myöhemmin hääperinteistä oman postauksensa, jossa kerron lisää siitä, mitä perinteitä aiomme ottaa osaksi juhlaa ja mitä emme.

Photo © Cottonbro on Pexels

Olen ollut häkeltynyt siitä, kuinka monelle vieraalle päädymme erikseen avaamaan sitä, millaisen juhlan me haluamme. Toisaalta, kuinka muuten koskaan pääsisimme samalle sivulle? Avoin kommunikointi on väylä siihen, että vieras ymmärtää meidän visiomme. Tuntuuhan se pöljältä käydä läpi samoja ajatuksia uudelleen ja uudelleen, mutta yhteisen juhlan kannalta se on toivottavaa, jopa välttämätöntä.

Häät muuttuvat kulttuurin mukana, mutta ne ovat ennen kaikkea yhteisöllinen tapahtuma. Juhlistus, jonka tarkoituksena on kerätä meille rakkaat läheiset yhteen iloitsemaan avioliitosta. Vaikka häät ovat meidän, ne eivät kuulu pelkästään meille. Ideoinnit ja ehdotukset riemastuttavat ja ilahduttavat. Omien toiveiden tyrkyttäminen morsiusparilta kysymättä tai heitä kuulematta taas ei tuota hyvää mieltä kenellekään.

Jos olet innokas vieras, ja haluat jakaa maailman ihanimmat ajatuksesi morsiusparille, tee se näin: Kerro morsiusparille, että olet saatavilla ja voit auttaa heitä häiden järjestelyissä. Jos haluaisit erityisesti auttaa jossain tietyssä osa-alueessa, voit kertoa missä (esimerkiksi musiikissa, lasten aktiviteeteissa, koristeluissa, ohjelmassa). Jos mielessäsi pyörii jokin polttava aihe, kysy morsiusparilta heidän toiveitaan aiheesta. Esimerkiksi: “Mitä ajatuksia teillä on vihkimisen suhteen?”

Haluaisin ajatella, että erimielisyyksien ja vastalauseiden takana on yhteinen tavoite: ihanat, iloiset häät, joissa juhlistetaan meidän sitoutumistamme. On hyvä seisoa oman tahdon takana ja olla armollinen itselle. Vastuu pettymyksestä on pettyneellä. Kaikkia ei kerta kaikkiaan voi miellyttää, eikä edes kannata. Kuitenkin joskus joustaminen ja läheisten toiveiden kuuleminen antaa itselle paremman mielen – ja juhlasta tulee entistä yhteisöllisempi, kaikkien vieraiden yhteinen juhla. Oikeaa väylää ei ole, mutta luovit varmasti oikeaan suuntaan, jos fiilis tulevista juhlista on hyvä!

Olin kirjoittanut tämän merkinnän jo muutama viikko sitten, ja lykännyt sen julkaisemista viikko toisensa jälkeen. Sattumalta Hashtag Häät kirjoitti samasta aiheesta tekstin, joka herätti hyvää keskustelua hääbloggaajien keskuudessa. Parhaimmillaan hääbloggaajien verkosto on vertaistukea parhaimmillaan. Näiden keskustelujen myötä tajusin, kuinka tärkeää tästä aiheesta on puhua ja kirjoittaa, ja rohkaistuin jakamaan tekstini teille. Lisään tähän postauksen loppuun muita kirjoituksia samasta aiheesta. Voit myös vinkata minulle postauksesta kommentteihin, niin linkkaan ne mukaan.

Hashtag Häät: Vieraat tekevät juhlan
Matchista Morsian: No pay no say?
Sitten Olen Valmis: Kun häät hävettää
Hääpodi: Häpeä ja paineet

(Listaa päivitetty 19.1.2021)

Jatketaan samaan malliin toisiamme tukien ♡

Kaikki hääkutsuista: Taitto

Tänään kerron hääkutsuprosessin visuaalisesti kiinnostavimmasta vaiheesta eli materiaalien taittamisesta! Kun hääkutsun ja hääinfon tekstit olivat kasassa, sain visuaaliseen puoleen luonnollisesti täysin vapaat kädet ja vahvan luoton Hannulta.

Inspiraatiota hain yllättäen merellisistä sävyistä. Minulle meri on eri sinisten ja vihreyden sävyjä, maalauksellisuutta ja abstraktiutta. Halusimme hyödyntää Save the Date -kortissa käytettyä digifoliointia myös virallisessa hääkutsussa, kuten olen aikaisemmissa teksteissäni maininnut. Hannun toiveena oli, että sinisten sävyt eivät menisi liian vaaleiksi – hänelle niistä tulee enemmän mieleen talvi ja joulu. Kutsussa saisi olla sinistä, mutta se ei saisi olla kylmä, vaan ennemminkin lämmin ja raikas. Paperituotteiden kooksi määrittelin 105 x 210 mm, jotta tulosteet mahtuisivat DL-kokoisiin kirjekuoriimme (110 x 220 mm).

Asettelin hääkutsun tekstit tuohon 105 x 210 mm kokoon. Kaaso W:n suunnittelema monogrammi sijoitettiin kutsun yläosaan, tämän alle jätettiin tilaa yhden tai useamman vieraan nimille. Digifoliolla haluttiin korostaa monogrammin lisäksi päivämäärä ja paikka, RSVP sekä hääparin nimet. Kutsun toiselle puolelle valitsimme yhden otoksen kesän kihlakuvauksestamme.

Tein kutsun taustasta kaksi versiota, joista toinen oli valkoinen ja toinen tummansinisestä turkoosiin liukuva vesiväritausta. Tykästyimme kuitenkin molemmat heti siniseen taustaan, sillä se loi kontrastia tekstille, lisäsi draaman tuntua ja korosti meriteemaa. Jos suunnittelijoilla on signature style (ja useinhan sellainen on), niin tätä voisi kai kuvailla minun nimikkotyylikseni. Rakastan kortteja tai paperituotteita, jotka ovat melkein kuin maalauksia, taideteoksia itsessään. Halusin, että elämässämme vahvasti elävä taiteilijahenki ja luovuus huokuvat myös kutsusta (tälläkin hetkellä, kun kirjoitan tätä merkintää, Hannu säveltää uutta kappaletta työhuoneessaan). Menee nyt todella syvälliseksi yhden kortin suunnittelu, mutta sitähän suunnittelu lopulta on! Syviä punaisia lankoja, joista tarina nivoutuu ♡

Noniin. Kaiken hääinfoon pakkaamamme tiedon halusin taittaa siistiksi, melko simppeliksi lehtiseksi. Graafisen ilmeen tuli olla hyvin huomaamatonta ja käytännöllistä, jotta info olisi helposti luettavaa ja ymmärrettävää. Pitkiin leipätekstipalstoihin saa juhlavuutta ilmavalla tekstillä. Hieman normaalia isommat rivi- ja kirjainvälit sekä paljon tyhjää tilaa paperin reunoilla (lehtiseen tuli 13 mm).

Hienostunut fontti auttaa myös juhlavan tunnelman herättämisessä. Tähän valitsin Operetta-fonttiperheen, jossa leikitellään Didotin ja Bodonin tyyppisillä fonteilla, mutta johon on lisätty modernia twistiä, selkeyttä ja runsaasti vaihtoehtoja eri tarpeisiin. Samasta fontista saa minimalistisemman otsikon ja helposti luettavan leipätekstin.

Esimerkkisivussa näkyvät lehtisen sivut 6 (vasemmalla) ja 3 (oikealla). Olen tehnyt taiton valmiiksi niin, että niitattaessa oikeat sivut ovat oikeilla paikoilla. Kulmissa näkyvät väkäset ovat leikkuumerkkejä, jotka auttavat printtaamoa leikkaamaan tulosteen oikeista kohdista.

Lehtisen sisälle halusin vielä lisätä taitetun kartan, josta näkyisivät vihki- ja juhlapaikka sekä niiden välinen etäisyys. Karttaan sisällytin myös Turun Linnan pohjakuvan, joka auttaisi vieraita löytämään kirkon jouhevammin. Toki kartan tehtävänä oli myös keventää runsasta inforomaania, jossa on tekstisivuja toisensa perään.

Kartan koevedoksen tilasin kuultopaperille, joka toisi kutsuun ilmavuutta ja keveyttä paksujen paperituotteiden rinnalla. Hieman sininen sävy mietitytti: Ajattelevatko vieraat nyt, että menemme merta pitkin, eli venekyydillä juhlapaikalle?! No, päädyimme kuitenkin tuohon siniseen, koska se vain istui kokonaisuuteen niin hyvin. Murrettu vihreä näyttäisi helposti kulahtaneelta, kirkas vihreä taas söisi hienostuneisuuden pois.

Grafiikan tuottaminen itsessään on loppupeleissä melko vaivatonta. Jännittävin – ja toisaalta ihanin vaihe – prosessissa on oikeastaan se, josta seuraavaksi tulen kertomaan! Eli koevedosten tilaus, kun pääsee hypistelemään paperia omin kätösin!

Merelliset häämekot

Vaikka olenkin jo löytänyt ja tilannut unelmieni mekon häihini, tuli mekkojen metsästystä ja ihastelua tehtyä sen verran, että halusin jakaa tännekin muutamia ihania löytöjä tai suosituksia, joita sain vinkkejä pyytäessäni. Etenkin alussa etsin hyvinkin merellisiä (lue: sinisiä) mekkoja, sillä rrrrakastan sinisen ja vihreän sävyjä. Sininen ei kuitenkaan istunut sovituksissa päälleni niin hyvin kuin olisin toivonut. Olinpa onnekas, että pääsin kokeilemaan sinistä livenä sen sijaan, että olisin umpimähkään tilannut kalliin design-mekon ulkomailta! Onneksi meillä on myös suomalaisia vaihtoehtoja, ja hyviä onkin ♡ Niitäkin esittelyssä tässä postauksessa.

Eli vuorossa vähän merellistä mekkokarkkia. Osa enemmän päiväunimekkoja kuin budjettiin ihanteellisesti sujahtavia. Jos päätän joskus yllättäen vaihtaa muotialalle, se kun tuntuu olevan niin helppo ja rahakas ala, niin tällaisia mekkoja suunnittelisin kaikki päivät! Ah miten ihania!

En halua myöntää tätä, mutta katsottuani, kuinka Thai Nguyen värjäsi spray-pullolla sifonkihelmaa Netflixin Say I Do! -sarjan ensimmäisessä jaksossa, aloin googletella, että olisiko se kotikonsteinkin mahdollista. Olen totaalisen rakastunut vesivärimäiseen liukuefektiin, joka organzahelmaan syntyy taitavissa käsissä! En päässyt puusta pitkälle, mutta haaveilut jatkuvat. No, nyt niitä mekkoja!

Chantel Lauren – Mae

Tähän mekkoon ihastuin ja rakastuin, ja tämän mekon myötä ylipäätään innostuin etsimään merellisempiä mekkovaihtoehtoja perinteisen valkoisen tilalle. Chantel Laurenin lippulaivamyymälä sijaitsee Utahissa, Yhdysvalloissa, ja viime vuonna hän organisoi “Name Your Price” -myyntitempauksen, jossa morsiamet saivat nimetä hinnan haluamalleen mekolle. Hinnat pyörivät normaalisti 2000-5000 dollarin hujakoilla. Istuin käsieni päällä ja purin hammasta, etten olisi varannut etäaikaa liikkeeseen, sillä mekon sovittaminen oli itselleni elinehto. Mae-mekon yläosa on silkkiä ja alaosa käsin värjättyä organzaa, todella kaunis kaksiosainen mekko kerta kaikkiaan ♡

Chantelle Lauren – Mae Hand Painted Wedding Dress

Leanne Marshall – Raincloud

Satumaisiin häihin saumattomasti istuva Raincloud on kokonaisuudessaan teksturoitua ja printattua silkkiorganzaa. Raincloudista löytyy useampaakin mallia, mutta ihastuin itse tähän Tuhkimo-henkiseen, off shoulders -malliin. Raincloudissa sinisen valööri liukuu pehmeästi, organzan sävyt ovat utuisia ja herkkiä. Kaunis nimi kauniilla mekolla! Tämäkin mekko tulee huomattavan hintalapun kanssa (suunnilleen samansuuruisella kuin aiempi Mae-mekko), eikä sitä pääse sovittamaan kuin Leanna Marshallin showroomissa New Yorkissa tai Atlantassa jälleenmyyntiliikkeessä. Tiedänpä siis, mitä teen, jos joskus olen päätähuimaavan rikas sekä tylsistynyt ja päätän lähteä elämysmatkalle Yhdysvaltoihin (se tuntuu monestakin syystä kovin kaukaiselta ajatukselta juuri nyt)…

Leanne Marshall – Raincloud Skirt and Raine Top

Emily Riggs – Silk Skirts

Nämä kaksi silkkihamekaunokaista ovat Emily Riggsin käsialaa. Oregon Studio sijaitsee Portlandissa, joten sovitus olisi tässäkin sula mahdottomuus. Asuissa on hyvin paljon hintavaihtelua, osa menee alle tuhannen dollarin ja osan hinta hyppää melkein kymppitonniin. Emily Riggsin luomuksista löytyy kuitenkin merkittäviä alennuksia aina silloin tällöin. Jos joskus haluat sijoittaa käsintehtyyn juhlavaatteeseen, suosittelen kurkkaamaan!

Emily Riggs – 3 Layer Organza Silk Skirt
Emily Riggs – Ombre Silk Skirt

Sweet Caroline Styles on Etsy

Jos ylemmät ihastuttivat, mutta hinnat kauhistuttivat, hieman joustavammalla budjetilla löytyy samanhenkisiä hameita Etsystä yhdysvaltalaiselta toimittajalta nimeltä SweetCarolineStyles. Myynnistä löytyy aika ajoin myös mallikappaleita, jotka lähetetään uuteen kotiin alennettuun hintaan. Voin muuten kertoa, että tämän mekkometsästyksen aikana olen rakastunut kaikkiin sinisiin hameisiin, joita vaatekaappini tulee varmaankin olemaan tulevaisuudessa täynnä… Nämä tuotteet sopivat kaksiosaiseen mekkoon, toppien hinnat alkavat 130 eurosta ja hameiden hinnat päättyvät 1700 euroon.

Florence Skirt Fog
Tennyson Skirt
Tennyson Skirt Carrera Marble

Heidi Tuisku – The Pieces Collection

Sitten kotimaisiin suosikkeihin! Heidi Tuiskun The Pieces Collection muodostuu erilaisista topeista ja hameista, joista saa koottua mieleisensä kaksiosaisen mekon kaikenlaisiin hienompiin juhliin – myös häihin! Hera-hametta löytyy sekä lyhyenä että pitkänä, ja monissa eri sävyissä. Hameessa on satiinipohja ja päällä kolme kerrosta tylliä. Suosikkini Heran sävyistä oli ehdottomasti sinertävä Sky. Topeista ihastuin Joanna-malliin: kaksikerroksiseen, paljetein koristeltuun pitsitoppiin, jossa kiemurtelivat valkoiset köynnökset ja kasvit. Heidi Tuiskun sovitusta käsittelevän postauksen voit käydä lukemassa täältä.

Mallistojen pukuja pääsee kokeilemaan Helsingissä, Jyväskylässä ja Porvoossa, täältä löydät lisätietoa. Näiden asujen hinnat eivät päätä huimaa, vaan ovat 1000-2500 euron luokkaa riippuen mallistosta. Lisätietoa hinnoista ja eri vaihtoehdoista löytyy hyvin Heidi Tuiskun Instagrammin storeista. Malliston lisäksi Heidi Tuisku tekee paljon mittatilauksia – myös liukuvärjättyjä helmoja, joista näkee malleja Instan puolella. Mittatilauspukujen hinnat vaihtelevat 2000-5000 euron välillä riippuen materiaaleista ja vaadittavista työstötekniikoista. Amerikan design-mekkojen jälkeen budjetinkaipuinen sielu jo huokaisee näiden hintojen kanssa – ja vielä kotimaista ♡

Heidi Tuisku – The Pieces Collection
Hera Skirt Sky (lyhyt)
Joanna Top

Aurora Raiskinen – Delovely

Tämä savunsininen talviunelma vinkattiin minulle aikaisemmassa postauksessani, kun kyselin vinkkejä merellisistä häämekoista, kiitos! Delovely-malliston siniharmaassa mekossa on mielestä jotain aristokraattisen arvokasta. Osaisin kuvitella tämän istuvan hyvin juhlalliseen kartanoon utuisena, hempeänä talvipäivänä, kun rantaviiva on täynnä jäähileitä, kuuraa ja vedestä nousevaa höyryä. Ehkä mielleyhtymää vahvistavat myös mekon valokuvat, joissa kieltämättä on viitteitä lumentäyteiseen tunnelmaan. Tämän mekon hinta jää puhtaasti arvailujen varaan, mutta rohkaisen sitä tiedustelemaan, jos kiinnostuit! Mekkoa pääsee sovittamaan Helsingissä, Lahdessa ja Porvoossa, täältä löydät lisätietoa.

Aurora Raiskinen – Delovely Collection

Boutique Minne

Tottahan Turkukin pitää saada mukaan edustamaan merellisiä mekkoja! Tähän ihanuuteen törmäsin sattumalta etsiessäni turkulaisia häämekkoihin erikoistuneita ompelimoja. Boutique Minne on mittatilauspukuja tekevä ateljeeompelimo, jonka luomuksissa näkyy innostus ja rakkaus vintage-henkeen. Putiikista löytyy lisäksi runsaasti asusteita, koruja ja vintage-löytöjä, joten taidankin kipaista joku kerta vierailemaan liikkeessä ihastelemassa sen antimia. Minnen tyypillistä hintahaitaria en tiedä, mutta varmasti sen nopeasti häneltä saa tiedustelemalla. Lisää Boutique Minnen valmistamia asuja löydät kätevästi Instagrammista, bongasinpa sieltä pari tyylikästä, värjättyä häämekon helmaakin, wau!

Boutique Minne

Joko alkoi mekkopolte kasvaa? Jos tiedät lisää ihania, merellisiä häämekkoja, anna tulla! Näihin ei silmä tai sielu kyllästy ihan hetkeen, vaikka häämekon etsinnät ovatkin jo takanapäin ♡

Kaikki hääkutsuista: Hääinfo

© Cottonbro on Pexels

Hääkutsusta tarvitsee tulla sellainen olo, että on tervetullut. Että tulevaan juhlaan osallistuminen on helppoa, sujuvaa, vaivatonta ja sen lisäksi vielä mielettömän ihanaa! Puhuin aiheesta aikaisemmin, kun vierailimme vihkipaikalla. Mielestäni esteettömyys ja läpinäkyvyys ovat parhaita tapoja kommunikoida näitä arvoja vieraille jo ennen juhlaa. Käytännössä vieraan tarvitsee siis tietää minne hänen pitää tulla, miten paikalle kannattaa saapua, miten majoitus onnistuu ja miten eri paikkojen välillä kuljetaan.

Teimme listan kysymyksistä, joihin halusimme hääinfossa vastata. Keräsin myös vinkkejä Makea Hääblogin postauksesta täältä. Näiden pohjalta kirjoitimme lopullisen infon. Kysymykset riippuvat tietenkin aina häiden tyypistä, mutta jaan meidän kysymykset täällä, jos näistä olisi apua muillekin suunnittelijoille! Varoituksen sana: olimme perusteellisia.

Perustiedot

 • Vihkipaikan nimi ja osoite
 • Vihkimisen alkamisajankohta
 • Juhlapaikan nimi ja osoite
 • Ensimmäisen ruokailun arvioitu kellonaika
 • Juhlien päättymisaika
 • Onko jatkoja?
 • Onko häissä lapsia? Onko lapsille leikkihuonetta tai omaa ohjelmaa?
 • Kehen ollaan yhteydessä hääviikon aikana tai käytännön asioissa?

Olen huomannut, että usein vieraille tulee yllätyksenä kuinka myöhään ruokailu häissä on. Moni syö aamulla kevyen aamupalan ja saapuu jo vihkimiseen vatsa vienosti kurnien. Siksi on mielestäni hyvä kertoa etukäteen mihin aikaan hääbuffet tarjoillaan.

Liikkuminen

 • Missä vihkipaikka sijaitsee?
 • Junalla: Missä lähin asema?
 • Bussilla: Missä lähin pysäkki? Onko paikallisvuoroja? Pääseekö suoraan kaukoliikenteen bussilla vai kannattaako käyttää lähiliikennettä?
 • Autolla: Mihin pysäköidään? Onko edullisia/ilmaisia paikkoja?
 • Siirtyminen vihkipaikalta juhlapaikalle: Millä ja miten? Tarjotaanko yhteiskyytiä, liikutaanko omilla kyydeillä?
 • Voiko auton jättää juhlapaikalle yöksi parkkiin ja hakea seuraavana päivänä?
 • Ovatko tilat esteettömiä?

Meidän häissämme vihkipaikalta on kahdeksan kilometrin matka juhlapaikalle. Vaikka Föli kulkeekin juhlapaikan lähelle, suosittelemme, että vieraat siirtyvät joko omilla kyydeillä tai takseilla. Koska tiedämme, että moni tulee omalla autolla, kysymme ilmoittautumislomakkeessa mahdollisuutta kyydin tarjoamisesta niille, joilla ei ole vielä kyytiä tiedossa.

Pukeutuminen

 • Pukukoodi
 • Erityisiä toiveita pukeutumisen suhteen?
 • Tilojen asettamat rajoitukset esim. kenkävalinnoissa

Kollegani häiden vihkiminen oli Turun Linnan kirkossa, ja hän neuvoi, että kannattaa varoittaa häävieraita linnan mukulakiviteistä etukäteen, sillä korkeat piikkikorot eivät välttämättä ole se mukavin kenkävalinta linnan miljööseen. Muotoilimme pukeutumisesta tekstin:

Pukukoodi: Puku
Toivomme teiltä kesäistä juhlapukeutumista ja värikkyyttä, inspiraatiota voi hakea merellisyydestä! Kenkävalinnassa kannattaa huomioida historiallisen vihkipaikkamme mukulakiviset käytävät.

Ohjelmaideat

 • Saako ohjelmanumeroita tai esityksiä ehdottaa tai toivoa? Maininta puheista, jos halutaan?
 • Kehen ollaan yhteydessä? Seremoniamestareihin?
 • Onko tilaisuuteen tulossa ammattivalokuvaaja tai -videokuvaaja?

Halusimme, että ohjelmaideat ja ehdotukset annetaan jollekulle muulle kuin meille siltä varalta, että häätiimi haluaa järjestää yllätysohjelmaa (mikä sopii meille oikein hyvin). Ohjelman kautta toivoisimme yhteisöllisyyden nousevan vielä enemmän esiin – nimenomaan niin, että vieraat voivat itse ehdottaa ja toivoa heille mielekästä ohjelmaa! Omalla kohdallamme emme maininneet puheista mitään, sillä haluamme sopia ne henkilökohtaisesti.

Majoitus

 • Suositeltuja majoitusvaihtoehtoja eri budjetteihin
 • Etäisyydet kirkolle ja juhlapaikalta
 • Lyhyt esittely
 • Sisältyykö hintaan aamiainen?

Majoituksen helpottamiseksi valitsimme infoon muutaman turkulaisen suosikkimajoituskohteemme, joista on kätevä kulkea vihki- ja juhlapaikalle. Teen suosikeistani myöhemmin vielä oman postauksensa.

Häälahjat

 • Onko häälahjalistaa?
 • Rahalahjoituksessa tilinumero ja saajan nimi

Mietimme pitkään, että haluammeko lahjalistaa. Ymmärrän sen, että moni haluaisi ehdottomasti hankkia mieluummin jonkin lahjakortin tai tavaran kuin antaa rahaa, olen itsekin innokas lahjaihminen ja rakastan lahjojen ideoimista ja antamista. Päädyimme kuitenkin lopulta jättämään lahjalistan väliin siinä pelossa, että useampi vieras intoutuisi tarttumaan siihen ja saisimme lahjaksi liikaa tavaraa. Häälahjat-kategoriasta tuli hauska, sillä saimme siihen upotettua vihjeen yhteisestä tulevaisuuden harrastuksesta:

Jos haluatte ilahduttaa morsiusparia lahjalla, voitte tehdä sen lahjoittamalla vapaavalintaisen summan häämatkakassaamme tai mahdollisen hääpurjeveneen hankintaan.

RSVP

 • Milloin viimeistään ilmoittautuminen?
 • Miten ilmoittaudutaan? Puhelimitse, postitettavalla lomakkeella, sähköisesti?
 • Kehen ollaan yhteydessä, jos kysymyksiä tai haasteita ilmoittautumisen kanssa?

Google Formsin käyttö on etenkin Hannulle tuttu tapahtumajärjestämisen kautta, joten päädyimme vastaanottamaan ilmoittautumiset sen kautta. Formsin linkki on täynnä numeroita ja kirjaimia, mutta linkin voi lyhentää esimerkiksi TinyURL-palvelulla (ei vaadi sisäänkirjautumista). Lisäsimme infoon myös QR-koodin, jonka skannaamalla pääsee suoraan täyttämään lomaketta puhelimella.

Vanhempi sukupolvi voi hieman nikotella ja ihmetellä ilmoittautumistapaa, mutta onneksi suurin osa vieraista saa varmasti täytettyä lomakkeen muutamassa hetkessä. Ikääntyneiden vieraiden ilmoittautumiset voimme hoitaa puhelimitse, ja kirjata tiedot lomakkeeseen heidän puolestaan. Koska käytämme pääosin Drivea häätiedostojen säilytyspaikkana, on Google Forms meille kätevä tapa saada ilmoittautumistiedot suoraan Google Sheetsiin. Sheetsin avulla tietoja voi filtteröidä, rajata ja järjestellä toivotunlaiseksi. Kätevää!

Hääinfon muotoilu oli ehdottomasti kutsujen työläin osa. Mutta kyllä kannatti, nyt vierailla on kaikki tarvittava tieto selkeästi yhdessä paketissa!

Kaikki hääkutsuista: Hääkutsun teksti ja uudenvuoden vastaanotto

© Ami K

Työnjako kutsujen suhteen on ollut selvä: minä suunnittelen kutsujen visuaalisen ilmeen, Hannu kirjoittaa infot. Luonnostelimme kuitenkin virallisen hääkutsun tekstin yhdessä. Hyviä ohjenuoria ja vinkkejä löysin Makea Hääblogin tekstistä täältä. Suosittelen tutustumaan, häneltä löytyy muutenkin kullanarvoisia vinkkejä hääkutsujen suunnitteluun!

Meillä on ilo ja kunnia
kutsua teidät juhlistamaan onneamme,
kun sanomme toisillemme tahdon

XX.8.2021 kello 13.00
Turun Linnan kirkossa

Vihkitilaisuuden jälkeen jatkamme
juhlaa Villa Bella Vistassa Ruissalossa.

RSVP 1.6.2021

Sydämellisesti tervetuloa!
Mia & Hannu

Olen todella tyytyväinen tähän tekstiin. Se on virallinen, juhlava, lyhyt ja ytimekäs. Täydellinen! ♡

Kutsuja työstäessä on taas uudella tavalla konkretisoitunut se, että ollaan toden totta menossa naimisiin, ja häät ovat elokuussa! Miten aika onkin mennyt näin nopeasti?

Fiilikset juhlien ja aikataulun suhteen ovat edelleen hyvät, mutta olen kyllä kiinnittänyt huomiota somessa muiden hääparien ilmoituksiin häiden siirrosta vuodelta 2021 vuodelle 2022. Tuntuu hassulta, että kaikesta huolimatta olemme kuitenkin tässä, järjestämässä häitä, lähettämässä kutsuja ja ottamassa riskiä, että kaikki voikin johtaa samanlaiseen kauhukuvaan mitä tämän kesän hääparit ovat joutuneet kokemaan.

Toisaalta näin vuoden 2021 alussa häät voivat olla vieraille, meille, myös lupaus paremmasta, lupaus yhteisöllisyydestä ja läheisten lämmöstä. Lupaus paluusta siihen, että voi nähdä ja halata, pitää kädestä ja taputtaa olkapäälle, kun sitä tarvitaan. Juuri nyt on hyvä olla jotain mitä odottaa. Rokotusuutiset lisäävät myös toivoa siitä, että ensi kesän loppuun mennessä voisimme jo huoletta viettää ikimuistoista päivää vieraidemme kanssa.

Heippa vuosi 2020 ei muistella pahalla ja tervetuloa ihana häävuosi 2021!
Etähalit kaikille muille häävuotensa aloittaville ja häitä odottaville!

♡ ♡ ♡

Meidän vuosi 2020

First and last photographs by Ami K
“Tiedätkö sen tunteen”
Composed by Hannu Niemi
Lyrics by Loviisa Kataja

Vocals by Hannu Niemi & Heta Niemi

Toivon, että kun vuosikymmenien päästä muistelen kohta mennyttä vuotta, mieleen nousevat koronan ja poikkeusvuoden lisäksi nämä onnelliset, iloiset hetket, joita saimme Hannun ja Kaikun kanssa jakaa vuoden aikana. Vuosi 2020 käänsi katsetta sisäänpäin, vietimme enemmän aikaa Turun saaristossa ja Suomessa, aloitimme hääsuunnittelut ja argentiinalaisen tangon tanssimisen, kävimme purjehduskurssin ja pääsimme muuttamaan ensimmäiseen omaan, yhteiseen asuntoon.

Säkenöivän hehkuvan lämpöisen huikeaa uutta vuotta!
Muistakaa ampua raketteja vain sallitun ajan sisällä – eläimet kiittävät ♡

Kaikki hääkutsuista: Kirjekuoret

Rrrrakastan hienoja kirjekuoria! Olen aiemmin ostanut kuoria kirjakaupoista, mutta nyt halusin tutkia muitakin vaihtoehtoja, ja syventyä internetin laajaan valikoimaan. Kirjakauppojen kuorissa paperi on usein melko ohutta eikä sävyvaihtoehtoja ole paljoa. Sävyllisten kirjekuorien tilaaminen on pelkkien kuvien perusteella hirveän pelottavaa, mutta esimerkiksi Etsystä löytyy hyvin myös tilaajien itse ottamia valokuvia tuotteista, jolloin pääsee näkemään miten sävyt elävät eri valotilanteissa. Olen käyttänyt Etsyä aikaisemmin melko harvoin, mutta nyt hääsuunnittelujen yhteydessä olen kyllä kovasti tykästynyt sivustoon.

Hanakkaan googlettelun jälkeen kirjekuorivaihtoehtoja oli yhteensä neljä:

 1. Papershop, 133 x 183 mm, koboltinsininen, 60,00€/100 kpl (Helsinki)
 2. Magna Papers, 5×7, 133 x 184 mm, dusty blue, 56,20€/100 kpl (UK, Etsy)
 3. Crumand & Co, C6, 162 x 114 mm, leaf green, 60,20€/100 kpl (UK, Etsy)
 4. Crumand & Co, DL, 220 x 110 mm, navy blue, 26,76€/100 kpl (UK, Etsy)

Papershopilla on Helsingissä kivijalkamyymälä, joten ensimmäisen vaihtoehdon ehdoton paras puoli oli se, että kirjekuoren olisi voinut nähdä livenä. Tykkään itse vaaleista ja murretuista sinisen ja vihreän sävyistä, mutta Hannu koki dusty blue -sävyn talvisena ja vanhahtavana. Navy blue oli sävynä molempien makuun, sopivan elegantti ja merellinen. Tummansininen antaisi kontrastia ja dramatiikkaa kutsun muille paperituotteille.

Kun katsoimme vaihtoehtoja yhdessä, ihastuin välittömästi listamme neljänteen vaihtoehtoon – enkä pelkästään hintansa puolesta! Poistuvan kirjekuorimallin ruusukultafoliointi sopi hyvin yhteen meidän kutsun kanssa, jossa halusimme hyödyntää Save the Date -kortissakin käytettyä digifoliointia. Mietimme, että onko hassua lähettää englannin kielellä kirjoitettuja kirjekuoria kotimaassa ja ymmärtääkö vanhempi sukupolvi englantia, mutta kuitenkin kokonaisuutena kuori oli niin elegantti ja h a l p a, että päädyimme tilaamaan ne sokkona kotiin. Hyvä puoli halvoissa kuorissa oli myös se, että jos kirje ei miellyttäisikään, niin niitä voisi myöhemmin hyödyntää jossain toisessa yhteydessä, eikä jäisi harmittamaan, että joutuu hankkimaan vielä uudet kuoret.

Onneksi kuorien hakemisen pariin ei tarvinnut palata, sillä kuoret olivat täydelliset ♡ Tekstuuri oli juuri sellainen kuin olin toivonut, paperi oli sopivan paksua (135 g/m2) ja miellyttävän tuntuista. Ruusukultafoliointi kirjeisiin olisi maksanut maltaita, jos sen olisi tilannut Suomessa käsityönä, joten kokonaisuus oli win-win kaikin puolin!

Kuoret tilattiin ensimmäisenä, koska ne määrittelivät hääkutsun koon. Kirjeet tulivat nätisti ajallaan ja hyvissä ajoin kutsujen jatkosuunnittelua varten! Seuraavaksi vuorossa oli varsinaisesten hääkutsujen suunnittelu sekä sinettien teko.

Sinettien tekemiseen käytin raelakkaa sekä sulatuslusikkaa. Myyjän mukaan 100 grammasta saa noin 100 sinettiä. Otin luonnonvalkoisen lisäksi turkoosia sekä sinistä lakkaa, ja sekoittelin niistä erisävyisiä vaaleita sinettejä, jotta kuoriin tulisi vähän mielenkiintoa. Tasaisemmassa sävyssä monogrammi erottui huomattavasti paremmin, mutta tykkäsin myös sini-valkoisesta marmorikuviosta.

Aika kivalta näyttää, vai mitä? ♡

Häät + Joulu

Vuosi on jo loppumetreillä, ja ensi vuonna alkaa meidän häävuosi! Ihanaa!

Nyt joulun kunniaksi ajattelin kertoa vähän meidän hääkuulumisia. Olin päättänyt, että hääkutsut lähetetään ennen joulua, jotta vieraat pääsevät ajoissa varaamaan majoituksia Turkuun. Monet illat ovat menneet jouluttamisen sijaan hääkutsujen väkertämiseen, ja kutsujen sekä muuton takia ensimmäistä kertaa pitkään aikaan lahjojen pohdinta jäi ihan viime metreille. Mutta onnistuttiin pysymään deadlinessa! Alkuviikosta laitettiin postiin 47 kutsua ja 10 lisää annetaan henkilökohtaisesti tässä kuukauden sisällä. Kutsujen laittaminen joulun yhteyteen oli sinänsä kätevää, että sai muutaman kevyen joululahjan ujutettua kuoreen niille lähimmäisille, joita ei nyt rajoitusten vuoksi pääse näkemään vähään aikaan. Olen kutsuista todella innoissani, ja on ihanaa jakaa prosessia tänne blogiin!

Mutta niihin muihin kuulumisiin! Tämä on meidän ensimmäinen joulu omassa, yhteisessä kodissamme, ja pääsemme vihdoin luomaan omia jouluperinteitämme. Joulupöytään kuuluu tietenkin karjalanpaisti ja -piirakat, mutta Hannun kautta pöytään on tullut paljon myös kalatarjottavia kuten graavilohta ja mätiä. Aatonaattona vielä melko autio olohuoneemme sai täytettä isosta kuusesta ja lahjoista, jotka tosin oli laitettava koriin, sillä Kaiku on tämän perheen kovin jouluttaja eikä malttaisi millään olla repimättä lahjoja heti auki.

Pidimme häistä etäkokouksen joulukuun alussa Google Meetin kautta (tällä kertaa esityksessä oli vain 5 sivua), ja ideoimme yhdessä hääkutsuja sekä ohjelmaa eteenpäin. Oli mukava nähdä häätiimiläisten kasvoja pitkästä aikaa ja oli ihana huomata, että he ovat edelleen yhtä innoissaan häistämme kuin mekin.

Somisteita ja astioita on varattu ahkerasti somistevuokraamoista, lisäksi olen metsästänyt hääkoristeita kirppiksiltä uusiokäyttöön. Ensi vuoden puolella keskitytään vielä tarkemmin tilojen ja koristeiden suunnitteluun. Hannu on alkanut säveltää häävalssia, ja suunnitelmissa olisi pitää lähitulevaisuudessa etäkokous bändin vetäjien kanssa. Musiikkijuttuja ollaan pohdiskeltu, mutta esimerkiksi vihkimisen musiikit on vielä päättämättä. Hääautoa ei ole vielä löytynyt, mutta ystäväpariskunta on lupautunut kuskaamaan meidät heidän autollaan, mikäli muuta ei löydy. Eli ainakaan hääauton suhteen ei tarvitse stressata!

Kaiken kaikkiaan häiden suhteen on hyvä fiilis, ja tuntuu ihanalta, että asiat etenevät omalla painollaan. Nyt vähän joulurentoutumista ja uuden vuoden vastaanottoa. Tervetuloa 2021, sinua on odotettu ♡

Valkoinen joulu tuli käväisemään Turussa joulupäivän kunniaksi! Ihanaa joulua ja onnellista uutta vuotta!

Kaikki hääkutsuista: Sinetit ja kohokuviot

Rakastan vahasinettiä ja kohokuvioita kirjeissä, laadukkaiden papereiden kanssa ne tuovat kutsuun arvoa ja estetiikkaa. Jotenkin sitä arvostaa käsillä työstettyä kirjettä ihan eri tavalla kuin koneella nopeasti printattua! Haluan, että hääkutsuissa näkyy ja tuntuu se sama rakkaus ja intohimo, jolla suunnittelemme näitä häitä. Lisäksi projektina hääkutsujen tekeminen on superhauskaa: siinä yhdistyvät visuaalisuus ja käytäntö. Ja ne ovat kiistämättä minun ja Hannun suurimmat vahvuudet!

Minulle on ollut alusta asti itsestäänselvää, että hääkutsuissa mennään hifistelyn syvään päätyyn, eli hankitaan vahasinettileimasin ja kohokuviopuristin. Hannu ei näistä niin ymmärrä, mutta on diplomaattisesti antanut minulle AD:n ohjakset hääkutsujen suhteen. Olemme vitsailleet, että nyt häissä pitäisikin kääntää kaikki päälaelleen, eli Hannu suunnittelisi kaiken visuaalisen ja minä hoitaisin musiikit ja tarvittavat säveltämiset. No, päädyimme kuitenkin käyttämään toistemme vahvuuksia hyväksemme, ja se onkin silottanut hääsuunnittelun tietä mukavasti.

Sinettileimasin

Leimasimessa kävi niin ihanasti, että kaaso W oli salaa tilannut leimasimen Blue Signilta minulle synttärilahjaksi! Blue Signilla kuviota oli yksinkertaistettu ja viivoja vahvistettu, että kuviointi näkyisi tarpeeksi hyvin 26 mm leveässä leimasimessa.

Leimasin tuntuu yksinään hieman orvolta ilman köynnöksiä, jos sitä vertaa monogrammiin, mutta osana suurempaa kokonaisuutta uskon sen sujahtavan mukaan vielä paremmin kuin miten monimutkaisempi versio olisi istunut.

Kohopuristin

Blue Signilta tilattiin myös kohopuristin. Kohopuristimeen köynnöksen ottaminen mukaan onnistui oikein hyvin, mutta päädyin käyttämään yksinkertaisempaa kehäkuviota, jotta monogrammista ei tulisi liian monimutkainen ja vaikeasti hahmotettava. Koska kohokuviossa pelataan varjoilla, niin kaunokirjaimet katoavat helposti muiden koristeiden sekaan. Lopputuloksesta tuli suorastaan huikea, olen todella tyytyväinen! ♡

Kohopuristin oli melko arvokas sijoitus. Tämä malli kustansi 120 euroa, mutta päästyäni kotiin kokeilemaan puristimen tekemää jälkeä, en olisi luopunut siitä enää mistään hinnasta! Kohokuvio tuo paperiin kaipaamaani eleganssia, ja parasta tietysti on, että pystymme hyödyntämään puristinta myös muissa paperituotteissa!

Hankimme myös vahalusikan, jolla vahan sulatus onnistuu paljon paremmin, kuin tavallisella lusikalla. Tässä lopullinen välineistö hääkutsujen työstöön!

En malta pitää näppejäni erossa näistä ♡

Kaikki hääkutsuista: Monogrammi

Huh huh! Pahoittelut parin viikon hiljaiselosta. Täällä on tapahtunut sellaisia jännyyksiä, että päästiin Hannun kanssa muuttamaan marras-joulukuun vaihteessa kotiin, jota voidaan sanoa ihan omaksi ♡ ♡ ♡ Tietenkään häiden suunnittelu ja järjestely ei ollut riittävän massiiivinen kuluerä projekti, joten rinnalle oli hankittava vielä jotain muuta puuhaa! Tämä on meille hyvin tyypillistä, ja pahoin pelkään, että ehdimme vielä kahmia jotain muutakin vapaa-ajan tekemistä ennen hääpäiväämme!

Mutta nyt ollaan pari viikkoa tässä innoissamme tyhjennetty pahvilaatikoita, ja parhaillaan Hannu ruuvailee työ-/musiikkihuoneensa seinään akustiikkapaneeleja. Hän vitsaili, että tämä akustiikkalevyjen asennus on ollut meidän ensimmäinen miniprojekti, jossa minä suunnittelin sisustuksen (eli paneelien sommittelun), ja hän toimii alihankkijana eli “rakentajana”. Käytän lainausmerkkejä siksi, että koko homma vaatii rimojen sahaamista, maalaamista ja ruuvaamista, joten ehkä ei vielä voida lähteä suunnittelemaan sitä omakotitalon rakentamista omin kätösin…

Uudessa kodissa parasta on tietenkin se, että täällä on valtavan paljon enemmän tilaa hääkoristeille! Tällä hetkellä kirppishäätavaralla on täytetty kaksi isoa muovilaatikkoa sekä yksi paperikassi. Pari ystävääni on käynyt puolestani noutamassa tavaraa muista kaupungeista, eli lisää tavaraa on tiedossa.

Mutta tällä kertaa en halunnut höpötellä koristeista, vaan jostain muusta visuaalisesta – joskin aivan yhtä tärkeästä hääasiasta, nimittäin hääkutsuista! Ja siitä aiheesta on sen verran puhuttavaa, että postauksia tulee useampi. Tällä kertaa keskiössä:

Monogrammi

Hääkutsusaagamme alkoi häälogon suunnittelulla. Haluamme hyödyntää monogrammia vahasineteissä sekä puristamalla kohokuviologoja kutsuihin. Hääkutsujen lisäksi monogrammia olisi kiva käyttää kattauksessa menua koristamassa. Alla muutamia inspiraatiokuvia, joilla lähdin hakemaan monogrammin tyyliä.

Tykkään kovasti köynnösmäisistä, koristeellisemmista häälogoista. En halunnut monogrammin olevan jäykkä tai liian jylhä, vaan sopivan juhlava ja koristeellinen, jolloin se edustaisi häidemme teemoja. Kaarevat linjat tuovat mieleen aallot ja veden dynaamisen liikkeen. Halusin ottaa inspiraatiota juhlapaikan jugend-henkisistä tapeteista, jotka mainitsin tämän postauksen lopussa. Koska Hannu on taas enemmän klassisen ja modernin tyylin ystävä, design ei kuitenkaan saisi näyttää liian satumaiselta tai runsaalta.

Tykästyin kovasti kaunomaiseen M+H -tekstiin. Luonnoksissa on käytetty Antro Vectra -fonttia, jossa M- ja H-kirjaimet piirtyvät kauniisti. Suosittelen kyllä rohkeasti tutustumaan valmisfonttivalikoimaan. Etenkin omaan käyttöön tulevassa suunnittelussa lisenssit ovat usein joustavampia kuin kaupallisessa käytössä. Englanninkielisillä sivustoilla kannattaa tarkistaa, että fonttiin on tehty myös ääkköset. Vähän omaperäisemmällä fonttivalinnalla saa helposti kutsuun ja graafiseen ilmeeseen sitä pientä twistiä ja persoonallisuutta!

Alustavien luonnosten jälkeen kuvioihin tuli mukaan ihanaakin ihanampi ystäväni, entinen kollegani ja nykyinen kaasoni W, joka luonnosteli köynnöskuvion kirjainten ympärille, ja vei muutenkin monogrammin maaliin taidoillaan! Hannu tykkäsi alavasemmalla olevasta yksinkertaisemmasta köynnöksestä, itse tykästyin sen oikealla puolella olevaan versioon, jossa yhden kehäviivan sijaan oli useampia. Toistuvat, toisiinsa punoutuvat viivat viittaavat hienosti jugend-henkeen.

Kun monogrammi oli valmis, oli aika tilata sinettileimasin ja kohopuristin! Siitä kerron omassa postauksessa. Tämä on Kuparimorsiamen 50. postaus, ja sitä oli erittäin sopivaa juhlistaa parilla kakkupalalla! Mukavaa joulunodotusta kaikille, eilen ripustelin jo ensimmäisiä jouluvaloja uuteen kotiin, ja herättelin joulufiilistä muuton alta. Sormet ristiin valkean joulun puolesta ♡